Γιατί αφιλτράριστο;

Και το ελαιόλαδο και το αγουρέλαιο, αφού μαζευτεί ο καρπός τους, βγαίνει την ίδια μέρα στο ελαιοτριβείο, σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 20 o C με 22 ο C μεταφέρεται και παραμένει σε ανοξείδωτες δεξαμενές για δύο με τρεις εβδομάδες (ανάλογα με τις θερμοκρασιακές συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου) έως ότου μαζευτεί η μούργα του λαδιού στον πάτο της δεξαμενής. Στη συνέχεια το υπόλοιπο λάδι τυποποιείται εξ' ολοκλήρου για να μην αλλοιωθεί από την επαφή του με τον αέρα.
Η μέγιστη οξύτητα η οποία έχει καταγραφεί από τις χημικές αναλύσεις στα δείγματα από κάθε κτήμα είναι 0,25 και η ελάχιστη 0,17. Το ελαιόλαδο πλέον χωρίς να περάσει από οποιοδήποτε είδος φίλτρου ή άλλης μηχανικής διαδικασίας για να καθαρίσει έχει πέρα από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες, βιταμίνες κ.λ.π. τα ιχνοστοιχεία του κρατημένα (γι' αυτό είναι και θολό). Τα ιχνοστοιχεία είναι πολύ ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και επίσης προσδίδουν εξαιρετικό άρωμα και γεύση στο λάδι, το οποίο είναι πλέον φυσικός χυμός ελιάς.
Συστήνεται πριν από κάθε χρήση συσκευασίας με αφιλτράριστο λάδι να ανακινήσετε τη συσκευασία (μπουκάλι ή τενεκέ) προκειμένου τα ιχνοστοιχεία να μην κατακάθονται στο κάτω μέρος της συσκευασίας αλλά να αναμειγνύονται ομοιόμορφα στο λάδι.